Injona digitale - je eigen digitale voorlees maatje - Injona maakt digitaal lezen en luisteren mogelijk

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Injona digitale - je eigen digitale voorlees maatje

Producten

Digitaal lezen en luisteren.


Mensen met een leesbeperking, bijvoorbeeld dyslecten of slechtzienden, kunnen gebruik maken van gesproken tekst ter ondersteuning bij het lezen en daarbij mee lezen met een leescursor. ICT hulpmiddelen of voorleessoftware kan uitkomst bieden om met deze leesbeperking om te gaan.Kurzweil 3000, Sprint plus en Claroread is een zelfde soort software  hangt wel een kostenplaatje aan vast. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor het gebruik van een Daisy-speler.
Maar De Apple produkten zoals Iphone en Ipad en mac computer IOS. Hebben standaard een voorlees funktie in het het software zitten met daarbij alle realspeak stemmen zoals Xander, Ellen in het Nederlands  maar De engelse en duitse en franse stemmen enz zijn ook aanwezig je moet ze wel even downloaden. Wil u meer weten volg dan onze workshop Voorlees funktie Apple iOS / iPad.

De 5 voordelen van het in zetten van een digitaal Leesmaatje ter ondersteuning bij een leesbeperking zoals dyslexie.


1 Een goede oplossing voor compensatie van lees en schrijfproblemen.

Door dat je de teksten voorleest, kost het je ( als dyslect)veel minder energie en je ben  ook veel ontspannender aan het meelezen. Daardoor kun je de tekst gemakkelijker volgen waardoor  je dan bijna  alles in 1 keer begrijpt en opneemt.

Ook een pluspunt is dat lezen in Andere Talen je de  goede uitspraak hebt.

Een andere voordeel is dat je schrijf problemen teksten zelf kan nalezen met een realspeak stem zodat je dan zelf hoort, wat je fout getypt hebt.

2 Makkelijker en sneller leren en studeren  zonder uitstel gedrag je kan het veel beter plannen.

3 Een grotere zelfvertrouwen en redzaamheid minder stress.

4 Minder studie belasting voorkomt dat dyslexische leerlingen onder hun onderwijsniveau komen.

5 Lezen wordt weer leuk samen met je leesMaatje. Zo Kun je al het lees voer/ teksten gemakkelijker tot je nemen.Digitale voorlees maatje
iBooks leest uw boeken voor


Wist je dat je van ieder boek in iBooks een audioboek kunt maken? Door de juiste schakelaars om te zetten leest je iPhone, iPad of iPod ieder boek voor, waarbij ook automatisch de pagina’s worden omgeslagen. In deze tip leggen we uit hoe je deze verborgen audioboek-functie activeert en wat je kunt doen om de geluidskwaliteit te verbeteren.
Boeken laten voorlezen met ‘Spreek scherm uit’


Hoe schakeld u deze functie in?

We gebruiken in deze tip de toegankelijkheidsfunctie Spreek scherm uit. Hiermee leest de iPhone hardop voor wat er op het moment wordt getoond. Dit is een optie die veel wordt gebruikt door slechtziende iOS-gebruikers, maar ook bij het lezen van boeken goed van pas komt. De iPhone leest in iBooks niet alleen de getoonde pagina voor, maar bladert ook automatisch door naar de daarop volgende pagina’s. Hierdoor wordt ieder geschreven boek in principe een audioboek, alles wordt  voorgelezen door een realspeak stem van Apple die standaard aanwezig is.
We hebben een aparte tip over het voorlezen van schermteksten op de iPhone:
Je activeert het scherm voorlezen door de volgende stappen te volgen:
1 Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
2 Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid > Spraak.
3 Zet het schuifje op groen bij Spreek scherm uit.

Boeken voorlezen in iBooks


Nu je eenmaal de voorleesstem hebt ingeschakeld kun je een ebook openen om te laten voorlezen. Dit doe je als volgt:
4 Start iBooks en open het gewenste boek.
5 Veeg met twee vingers vanaf bovenaan het scherm naar beneden.
Bovenin het scherm verschijnt een audiospeler, die je met een pijltjesknop opent of sluit. Hiermee kun je het voorlezen pauzeren of snel een pagina vooruit of achteruit te springen. Je kunt met de icoontjes met een schildpad en haas ook de snelheid regelen. Vergrendel je de iPhone, dan zal de verteller blijven praten totdat jij het voorlezen pauzeert. Op het ontgrendelscherm heb je ook toegang tot deze afspeelknoppen.


Kwaliteit voorleesstem verbeteren

Je kunt de geluidskwaliteit van de voorleesstem verbeteren door te kiezen voor Stemmen. Daar staan alle talen waarin iOS kan voorlezen. Door op een taal te klikken krijg je vaak de keuze Betere kwaliteit, waarmee een speciaal taalpakket wordt gedownload wat de geluidskwaliteit verbetert. Deze pakketten zijn meestal ongeveer 150MB groot.

Voorlezen met appsVbookz pdf klik hier
Voorlezen met apps

dowm loaden
Voice Dream klik hier

Copyright© 2010-2017 Injona®  Ontwerp Injona studio.
Het INJONA logo is een geregistreerd handelsmerk.
Injona - Postbus 41 - 5854ZG - Nieuw Bergen LB - Tel: 0485-215550.  
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu